«Εξωτερική πολιτική: H Ελλάδα πρωταγωνιστής και όχι παρατηρητής»

«Εξωτερική πολιτική είναι στ’ αλήθεια η εγχώρια πολιτική με καπέλο», είχε πει ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Hubert H. Humphrey, δίνοντας το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής στα διεθνή δρώμενα εκείνη την εποχή.

Και η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας κουβαλά όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες ιδεολογικές, πολιτισμικές και εθνοτικές συγκρούσεις που καθημερινά εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της. Ενσωματώνει, ταυτόχρονα, όμως, την ιστορική μνήμη ενός έθνους και αποτελεί ευκρινή αντικατοπτρισμό των θέσεων του.

Η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η πολιτική της ηγεσία, σε αυτή τη σκακιέρα, αποτελούν σταθερά έναν αξιοπρόσεκτο δρών και κινητοποιητή των εξελίξεων. Με την ακλόνητη θέση της στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε οποιαδήποτε σύρραξη ή ανάφλεξη λαμβάνει χώρα στους πρόποδες της ευρωπαϊκής ηπείρου ή και της ευρύτερης γειτονιάς της.

Αποκηρύσσοντας δυναμικά από την πρώτη στιγμή τον επεκτατισμό και τα παράνομα κατοχικά τετελεσμένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. Την ίδια στιγμή, συμμετείχε αποφασιστικά στην υλική υποστήριξη και σε διάφορες διεθνείς συσπειρώσεις υπέρ του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφος της.

Σήμερα, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε άμεσα θέση υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καλώντας τη φίλια χώρα, ωστόσο, να μην παραστρατίσει από το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Προτείνοντας βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αναίμακτο μέλλον και όχι σε μια επανάληψη του παρελθόντος στην περιοχή.

Στην Ευρώπη, η χώρα μας έχει έναν σταθερό βηματισμό και ένα ιδιαίτερο εκτόπισμα, καταφέρνοντας να αλλάξει τη στάση της Ένωσης απέναντι στο Μεταναστευτικό, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. Με πρωτοβουλίες, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσα στην πανδημία, αλλά και η συνεκτική πλέον πολιτική προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, η Ελλάδα αποτελεί κινητήρια δύναμη των εξελίξεων και της ενταξιακής τους προοπτικής, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Χωρίς να είναι, ωστόσο, ο «χρήσιμος ηλίθιος» της ιστορίας, αλλά με το να λειτουργεί ως καμπανάκι για τις υποχρεώσεις τους. Το απέδειξε, άλλωστε, πρόσφατα, όταν και η γειτονική Αλβανία στην υπόθεση Μπελέρη διολίσθησε από το ευρωπαϊκό μονοπάτι και ποδοπάτησε τις αρχές του κράτους Δικαίου.

Παράλληλα, δε παραμελεί την ενίσχυση της διπλωματικής και αμυντικής της ικανότητας. Πρόσφατα, η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra, βρισκόταν στις τηλεοράσεις μας, ενώ πάνω από τον ουρανό του ΣΕΦ υποδεχόμαστε τα νέα Rafalle και τα αναβαθμισμένα F-16. Όλα αυτά αποτελούν δείγμα μιας χώρας διαρκώς αναπτυσσόμενης, με τα πόδια της στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας της διεθνούς πολιτικής.

Πλέον, μιλάμε για μια νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που προφανώς έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή του μαρασμού και της χαλαρότητας. Που αναπτύσσεται, ωριμάζει και βάζει ρότα για το αύριο.

Είναι ακριβώς αυτή η Ελλάδα που φορά το καπέλο της και αποπνέει την ίδια αποφασιστικότητα και πυγμή, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Και το πιο σημαντικό, πλέον, η χώρα μας προσκαλείται, ερωτάται, ζητούν τη γνώμη της. Πριν τις εισηγήσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά και μετά όχι μόνο για την περιοχή της, αλλά και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά. Μια χώρα πραγματικός πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος των εξελίξεων.

Πρώτο Θέμα - 03/11/2023, Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Social