«Να βάλουμε τέλος σε όσα δυσχεραίνουν τη ζωή των ανάπηρων συμπολιτών μας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, το ΣΕΦ σε συνεργασία με την UNESCO Πειραιά, διοργάνωσαν μια ημερίδα με θέμα «Πρόσβαση Παντού», για να συζητηθεί το αν και κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε αρμονία με την ευρωπαϊκή οδηγία των απαιτήσεων  προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για τα παιδιά με αυτισμό, στην οποία ένας εκ των χορηγών επικοινωνίας είναι η εφημερίδα μας, ώστε να φτάσει σε όσο περισσότερους γίνεται το σωστό μήνυμα. Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, πρόεδρος του ΣΕΦ, μίλησε στο «Μανιφέστο» για όσα συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη ημερίδα και μας έδωσε την πλήρη εικόνα για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Την περασμένη Τρίτη έλαβε χώρα στο ΣΕΦ η ημερίδα με θέμα «Πρόσβαση Παντού», συνδιοργανωμένη από το ΣΕΦ και την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και την εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή οδηγία των απαιτήσεων προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Είχε επιτυχία; Ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Η διοίκηση και η διεύθυνση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας διοργανώνουν, εδώ και τρία χρόνια, την ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας επάνω σε ζητήματα αναπηρίας. Για τον λόγο αυτόν φέρνουμε σε μια αίθουσα μέλη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του χώρου του εθελοντισμού, προκειμένου να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες –νομοθετικές ή μη– που αφορούν τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Η επιτυχία της εκδήλωσης έγκειται στη συστηματικότητα και τη συνέπεια, με τις οποίες πραγματοποιείται, αλλά και στην αγάπη, με την οποία την περιβάλλουν το αναπηρικό κίνημα και η πειραιώτικη κοινωνία.

Φέτος, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν κυβερνητικές πρωτοβουλίες τόσο για αθλητές με αναπηρία όσο και αναφορικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ζωής των ευάλωτων αυτών συνανθρώπων μας. Από το βήμα που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν ως ομιλητές ή και απλοί θεατές. Στόχος μας να άρουμε όσο περισσότερα εμπόδια μπορούμε ή τουλάχιστον να δώσουμε το έναυσμα για να γίνει αυτό.

Πέρα από τις οδηγίες της Ευρώπης, έχουμε βάσεις, υποδομές και κατάλληλη νοοτροπία για να συμπεριλαμβάνουμε τα άτομα με αυτισμό στην καθημερινότητά μας; Υπάρχει δηλαδή πραγματική διάθεση από την κοινωνία και την πολιτεία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

Η ζωή των ατόμων με αναπηρία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω εμπειρικά, καθώς η αδελφή μου αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα και η συμβίωση μαζί της είναι διαρκώς μια πρόκληση. Μια πρόκληση την οποία όσοι γονείς, αδέλφια ή παππούδες συμμεριζόμαστε περιμένουμε την πολιτεία να είναι δίπλα ως αρωγός.

Και σήμερα αυτό γίνεται. Βλέπουμε μια διαφορετική πιο ανθρώπινη, αλληλέγγυα στάση προς τα ζητήματα μας από την πλευρά της κυβέρνησης. Μια στάση που είναι διδακτική και για την κοινωνία μας, ανυψώνοντας το επίπεδο του πολιτισμού της. Σήμερα, η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τα νέα ΚΕΠΑ που κατασκευάζονται στο ΣΕΦ, το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού και προγράμματα προς υλοποίηση, όπως αυτό που ανέφερε τις προάλλες η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, για τη βελτίωση των κατοικιών των ατόμων με αναπηρία, σηματοδοτούν ένα πιο φωτεινό αύριο.
Ταυτόχρονα, αναμένουμε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την Εθνική Στρατηγική για τα Ατομα με Αναπηρία, που θα αποτελέσει τη νομική κατοχύρωση για τα δικαιώματα της αδερφής μου και άλλων περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων με αναπηρία.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν γνωρίζουν από κόμματα, χρώματα ή ιδεολογίες. Είναι μια εθνική αποστολή που πρέπει να υπηρετούμε ο καθένας από το δικό του –απόμακρο ή κοντινό– μετερίζι.

Δώστε μας ένα σύντομο μήνυμα για αυτήν τη σπουδαία ημέρα και για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Αναπηρία είναι όλα εκείνα τα φυσικά και νοερά εμπόδια, φραγμοί, προσκόμματα που θέτει η κοινωνία μας. Αναπηρία, όμως, είναι και όλες εκείνες οι προκαταλήψεις και τα ρατσιστικά μοτίβα που ενδημούν ακόμα στην κοινωνία μας. Ηρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όσα μπορούν να δυσχεραίνουν τη ζωή αυτών των συμπολιτών μας.

Πάμε στο ΣΕΦ τώρα. Είστε πρόεδρος σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας. Ποιες αλλαγές έχετε φέρει σε αυτόν;

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σήμερα αλλάζει στην πράξη. Εχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, φιλοξενώντας μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, συνέδρια, αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Με ένα διαφορετικό, εξωστρεφές, προσιτό πρόσωπο, έχει προσελκύσει επενδυτές και όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Παράλληλα, έχει βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και έχει δώσει έμφαση στη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, όπως διαπιστώνουν διερχόμενοι και αθλητές.

Πλέον, προτεραιοποιούμε για την επόμενη μέρα την εφαρμογή του master plan που θα οδηγήσει στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου. Το ΣΕΦ θα λειτουργήσει ως φάρος ανάπτυξης του Φαληρικού Ορμου, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Υστερα από χρόνια κακής διαχείρισης, στοχεύουμε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ίδιους πόρους για την αυτοσυντήρησή μας, ώστε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρατικά χρήματα. Μέσα από εκδηλώσεις και ορθολογική χρήση των πόρων μας, νομίζω θα πετύχουμε τον στόχο που μας στέρησε η πανδημία.

Συνέντευξη, Το Μανιφέστο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Social