«Ανάσα» για την επάνοδο του ποιοτικού τουρισμού στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος – 15/04/2022
Αυτός ο συνδυασμός των αθλητικών δραστηριοτήτων και η ταύτιση του χρόνου των διακοπών αποτελούν ουσιαστικά την αιτία δημιουργίας και ανάδειξης του φαινομένου που ονομάζεται αθλητικός τουρισμός.

Το αθλητικό στοιχείο συμβάλλει και ενισχύει ολόκληρη την τουριστική κίνηση, καθώς μέσα από τον αθλητισμό εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται κοντά, βρίσκουν σημεία πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, αλλά και κοινό τόπο συνεννόησης.

Και η ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού έχει απτά και μετρήσιμα οφέλη. Πρώτον, την αύξηση της δημοτικότητας των εθνικών και διεθνών αθλητικών γεγονότων.

Δεύτερον, την κατανόηση της αξίας της ενασχόλησης με την αθλητική δραστηριότητα ως μέσο προαγωγής της υγείας.

Τρίτον, τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του αθλητισμού ως μέσου ανάπτυξης των σχέσεων των λαών και άσκησης εξωτερικής πολιτικής από όλες τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας και τη μεγάλη προσφορά αθλητικών εκδηλώσεων παγκοσμίως.

Ενδεικτικά, το 2020 ο αθλητικός τουρισμός έφερε έσοδα άνω των 323 δισ. δολαρίων, τα οποία αναμένονται να ξεπεράσουν το 1,8 τρισ. μέχρι το 2030. Η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της μορφής τουρισμού με 36,8%.

Βέβαια, υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στον επαγγελματικό αθλητικό τουρισμό και τον αθλητικό τουρισμό διακοπών.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει η ενεργητική και η παθητική συμμετοχή, με αμφότερες να δίνουν ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής που φιλοξενεί μια διοργάνωση.

Για παράδειγμα, το Τόκιο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επωφελήθηκε τόσο από το συνάλλαγμα και την έλευση αθλητών και προπονητών (ενεργητική συμμετοχή) όσο και των δημοσιογράφων και θεατών (παθητική συμμετοχή).

Αντιθέτως, ο αθλητικός τουρισμός διακοπών διαθέτει μια παθητική μορφή που εκδηλώνεται μέσα από την παρουσία τυχαίων και συνειδητοποιημένων παρατηρητών. Ως τυχαίοι παρατηρητές ορίζονται οι θεατές που παρακολουθούν το γεγονός χωρίς να το έχουν προσχεδιάσει.

Ως συνειδητοποιημένος παρατηρητής ορίζεται ο παρατηρητής που σχεδιάζει το ταξίδι του με βάση το αθλητικό γεγονός στο οποίο συμμετέχει παθητικά, αλλά και σε βάθος.

Διαθέτει, όμως, και μια ενεργητική μορφή, με -οργανωμένες ή ατομικές- αθλητικές δραστηριότητες διακοπών και διακοπές -μονής ή πολλαπλής- αθλητικής δραστηριότητας.

H χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του εύκρατου κλίματός της αποτελεί κατάλληλη τοποθεσία για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Παρατηρείται ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι τουριστικοί προορισμοί αναγνωρίζουν και προωθούν ολοένα και περισσότερο τον αθλητισμό ως χαρακτηριστική αξία στην τουριστική τους επωνυμία.

Επιπλέον, σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση του ανθυγιεινού τρόπου ζωής ή οι στόχοι που τίθενται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) παρέχουν ισχυρούς οδηγούς για πιο βιώσιμους τρόπους ταξιδιού και αναψυχής.

Η διασύνδεση του αθλητισμού και του τουρισμού μπορεί να ξεκλειδώσει την ανεκμετάλλευτη οικονομική και κοινωνική δυναμική στην Ευρώπη, παρέχοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για ένα ευρύ φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, επομένως και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέα και πιο βιώσιμα αθλήματα και τουριστικές εμπειρίες για τους πολίτες.

Εν κατακλείδι, ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί εγγύηση ενδυνάμωσης των θέλγητρων μιας περιοχής, αλλά και εισροής κεφαλαίου από υποψήφιους επενδυτές και επισκέπτες. Πρόκειται για μια μορφή ποιοτικού τουρισμού, καθώς συνδυάζεται με ποικίλες δραστηριότητες πέριξ των κεντρικών διοργανώσεων και ξεφεύγει από το πλαίσιο all inclusive, που αποτελεί και το πλέον επώδυνο -για επιχειρήσεις- μοντέλο. Αποτελεί, λοιπόν, καθήκον της Πολιτείας η προώθησή του με πρόσφορα μέσα και βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές!

Χριστίνα Τσιλιγκίρη

Social